Een dagje uit met de medewerkenden naar Gouda

Na een uitje naar Leiden in 2018 en het bezinningsweekend in 2019 deed zich geen mogelijkheid meer voor om met alle medewerkenden samen iets te ondernemen. Daarom was het extra fijn dat Josephine en Nathalie het op zich genomen hebben voor ons allen een programma samen te stellen. De belangstelling was dan ook groot: vrijwel alle medewerkenden gingen mee.

De keuze viel op een bezoek aan Gouda dat dit jaar 750 jaar bestaat.

Iedereen was keurig op tijd om met de trein naar Gouda te reizen. Helaas kon Josephine door omstandigheden niet mee en moest Nathalie de taak van reisleidster alleen op zich nemen. Dat deed zij met veel enthousiasme. Ze had alles onder controle en tot in detail uitgewerkt. Ook het weer werkte mee. Het was een zonnige, niet al te warme dag.

In de ochtend brachten we een bezoek aan het inloophuis Domino waar we gastvrij ontvangen werden door de twee beroepskrachten. Na een uiteenzetting over de manier waarop dit inloophuis is georganiseerd was er ruim gelegenheid voor vragen. Natuurlijk wilden we graag weten wat de overeenkomsten en wat de verschillen zijn met ons Aandachtscentrum.

Opvallend waren de andere openingstijden: ma – vrij van 15.00 uur tot 22.00 uur. Op vrijdag van 10.00 – 12.00 uur. Dit betekent dat er op 4 dagen maaltijden geserveerd worden waarvoor koks nodig zijn én dat er vrijwilligers kunnen werken die overdag een baan hebben. Maar juist vanwege het inkopen en bereiden van de maaltijden zijn er veel vrijwilligers nodig, meer dan bij ons. Het inloophuis is gevestigd op de begane grond in een historisch pand.

Tot aan de lunch was er tijd voor een bezoek aan de stad. Op deze dag was er rond het prachtige stadhuis een markt met antieke en vintage artikelen. Leuk om hier rond te kijken en herinneringen op te halen aan uitgestalde artikelen. Maar er was weinig animo om iets te kopen.

De lunch was in lunchcafé Juuls op de markt. Dit café wordt gerund door medewerkers met een verstandelijke beperking. De nauwkeurige administratie van Nathalie zorgde ervoor dat de hele groep precies de goede bestelling kreeg opgediend. Het eten was uitstekend verzorgd en er was alle tijd om gezellig na te tafelen.

Daarna brachten we in 2 groepen een bezoek aan de Siroopwafelfabriek Kamphuisen, ook aan de markt gevestigd. Het was verrassend te ontdekken dat er achter de winkel een grote productie ruimte is waar de siroopwafels worden gemaakt. Eerst kregen we in een presentatie uitleg over het ontstaan van de fabriek en de bereiding van de siroopwafels. Daarbij werd benadrukt dat het hier om SIROOPwafels gaat en dat dit echt iets anders is dan STROOPwafels! We kregen ruim de tijd om het productieproces te bekijken en na afloop was er gelegenheid de wafels te proeven en te kopen. Nathalie had eraan gedacht ook voor onze bezoekers enkele pakjes te kopen!

Ter afsluiting van de dag was er nog een gezamenlijke borrel waarbij we aan twee grote tafels onder het genot van een drankje en bittergarnituur konden napraten over deze geslaagde dag.

Dank aan Nathalie en Josephine voor de uitstekende organisatie.