Bezoekersuitje Aandachtscentrum 6 september 2021

Eindelijk was het dan zover: om 15.00 uur verzamelden bezoekers en vrijwilligers zich op de Koekamp in Den Haag voor het jaarlijkse bezoekersuitje. Door de beperkingen vanwege corona kon het uitje in 2020 niet doorgaan en ook de organisatie van het uitje in 2021 had wat voeten in aarde. Uiteindelijk werd besloten in Den Haag te blijven. Daar kozen we voor een boottocht door de Haagse grachten met daarna het traditionele pannenkoeken eten in het pannenkoekenhuis op het Malieveld.

Het was een heerlijke dag: zonovergoten en de bezoekers waren enthousiast. Om half vier vertrokken we met 2 boten van ca. 15 personen voor een tocht van 1,5 uur. We voeren in de richting van het Centraal Station waar de grote gebouwen van diverse ministeries staan. De inwoners van Den Haag hebben daar al snel na de bouw prachtige namen aan gegeven zoals: De Vulpen, de Skibaan, de Haagse Tieten en de Citruspers. De gids aan boord wist ons dat alles met verve te vertellen. Al snel kregen we aan boord koffie of thee met heerlijk gebak van die bekende bakkerij in Den Haag: Maison Kelder. Later op de tocht kon de gids het niet nalaten ook het verhaal te vertellen van die andere bekende bakkerij: Bakker Krul. Deze bakker had namelijk ook een ‘retourwinkel’ waar gebak van de vorige dag werd verkocht. Dames uit de betere wijken van Den Haag kwamen daar hun ‘taartjes’ –  dus niet ‘gebakjes’ – halen in te grote dozen. Zo hoorden we onderweg veel al dan niet historische verhalen over Den Haag.

Regelmatig vulden bezoekers, die al lang in Den Haag woonden, de gids aan met allerlei wetenswaardigheden die hij zou onthouden voor een volgende vaart. Ook kwamen we voorbij diverse plekken waar bezoekers woonden of gewoond hadden. Kortom, er was dus veel interactie met de gids die dit duidelijk op prijs stelde.

Niet onvermeld mag blijven dat bij lage bruggen iedereen luid en duidelijk te horen kreeg diep te bukken zodat je je hoofd niet zou stoten. Soms ging het in het enthousiasme bijna mis.

Aangekomen bij het startpunt was het maar een klein stukje lopen naar het pannenkoekenhuis waar de tafels voor ons klaarstonden. Na een gezellig drankje, een pannenkoek naar keuze en een heerlijke sorbet ging het gezelschap, dat intussen was aangevuld met nog enkele vrijwilligers, huiswaarts. Fijn dat we dit uitstapje weer konden beleven.