Naar het museum

In het Haags Historisch Museum was een fototentoonstelling van fotograaf Frederick Linck. In de jaren 70 had hij Den Haag en Hagenezen gefotografeerd. Het leek ons de moeite waard er met een groepje geïnteresseerden heen te gaan.

We waren met tien.  Gelukkig had bijna iedereen een Ooievaarspas anders zou het veel te duur zijn geweest. 15 euro entree is te veel als je iedere euro om moet draaien.

Eerlijk is eerlijk de fototentoonstelling viel wat tegen; niet de getoonde foto’s maar wel het aantal. Toch riepen de foto’s genoeg stof tot praten op. De portretten van mensen op de Haagse Markt maar vooral de foto’s van afbraak en nieuwbouw van Den Haag. Sommigen hadden die tijd nog meegemaakt!

Na de fototentoonstelling waaierden we uit in de andere zalen. Het wandvullende schilderij met een Middeleeuws stadsgezicht van Den Haag nodigde ons uit  de gebouwen die we kenden aan te wijzen. Ook de grote schilderijen met stadsbestuurders werden aandachtig bestudeerd en becommentarieerd. Bradley raakte ontdaan door het schilderij waarop – als een stripverhaal – de gruwelijke marteling en moord op de gebroeders de Wit was afgebeeld. Bij een portret van een ietwat hooghartige prins deden we zijn houding na.

Het was bijna sluitingstijd toen we terugliepen naar het Aandachtscentrum. We dronken er nog een kopje thee en toen ontstond er zo’n mooi gesprek over onze levens. Daar zaten we: 2 vrouwen uit Suriname, christen en hindoe, een Filipijnse, een Chinese, een Armeniër en 2 Nederlanders en we voelden ons zo verbonden met elkaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *