Ons jaarlijks bezoekersuitje

14 september in de middag verzamelden zich 35 mensen in het Aandachtscentrum. Er was koffie en thee en vlaai. Er hing een ietwat opgewonden sfeer want eindelijk was het zover: het bezoekersuitje. Dankzij de gift van het Laetarefonds konden we samen op pad. We liepen door een zonnige Haagse binnenstad naar het Haags Historisch Museum. Laïd in zijn scootmobiel was al 2 keer eerder die week ernaartoe gereden om uit te proberen of hij echt wel met zijn scootmobiel binnen kon komen. En het lukte!

Het museum ligt bij de Hofvijver en tot onze verrassing voer daar een schuit met toeristen en een gids. We vroegen aan de man op de kade of wij ook een vaartochtje konden maken. Dat kon maar het was niet gratis. Toen we uitlegden dat onze groep bestond uit veelal arme mensen van wie sommige dakloos waren en velen thuisloos, mochten we gratis mee. En zo kregen we toch nog ons boottochtje. De mooie verhalen van de gids over de rijke historie van dit stukje Den Haag werden aangevuld met verhalen van onze bezoekers!  

In het museum, waar we ook al gratis naar binnen mochten, was genoeg te zien. Veel belangstelling was er voor de films over demonstraties die in Den Haag hadden plaatsgevonden. Een flink aantal bezoekers liet zich fotograferen in de kartonnen Gouden Koets en wuifden als een echte koning of koningin naar hun onderdanen. De zolder met allerlei voorwerpen en afbeeldingen die ieder nog uit eigen jeugd herkende was voor velen het hoogtepunt. Deze zolder nodige uit om verhalen over onze jeugd met elkaar te delen.

Traditiegetrouw besloten we het uitje met pannenkoeken en een sorbet. Iedereen ging tevreden naar huis en was dankbaar voor deze mooie middag. ‘Volgend jaar weer!’, werd er gezegd. Wie weet maakt het Laetarefonds dit dan ook weer mogelijk!